27.05.2019 | Lokale samarbeid og urbane prosesser

Landskapet i Moss, som er i stadig forandring, har vært av vesentlig betydning for MOMENTUM siden oppstarten i 1998. Gjennom de 20 årene som har gått siden biennalen startet, har mange betydelige kunstverk blitt vist i byrom og i rurale landskaper. Flere av disse verkene betraktes i dag som ikoniske, slik som Grønne Elv (1998) av Olafur Eliasson og Scandinavian Pain (2006) av Ragnar Kjartansson. Verkene re-vises i 2019, i nye former og rom.

STUDENTER FRA NMBU INVITERT TIL SAMARBEID MED MOMENTUM10
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet NMBU, institutt for landskapsarkitektur, er en Momentum10 samarbeidspartner. Seks av deres studenter tar et semesteremne om overgangen mellom landskapsarkitektur og kunst i offentlig rom. Olafur Eliassons verk Grønne Elv studeres særlig som kunst-case, med Mosseelva som kontekst og ramme. Studentene fordyper seg i kunsten, ikke bare i relasjon til landskap, men også generelt, og ser særlig på hvilke tilleggsverdier som kunst bringer inn, og hvordan samtidskunst kan spille en viktig rolle i urbaniseringsprosesser. Resultater fra deres undersøkelser skal presenteres i form av modeller og plansjer på ByLab Moss i gågata og som temporære installasjoner på Verket-siden av Mosseelva.

27. – 28. mai arbeider studentene i Moss, og presse inviteres til å møte dem for å høre mer om studiet, deres individuelle prosjekter og samarbeidet.

BANE NOR SAMARBEIDER MED MOMENTUM10
MOMENTUM10 jobber med flere samarbeidspartnere som ser verdien av offentlig kunst og allerede nå står biennalens første kunstverk klart til og oppdages av publikum. Byens siste tilskudd til kunst i offentlig rom består av tre paneler på 4X50 meter, installert på strategiske plasser på Bane NOR sin spuntvegg i Moss. Prosjektet er et samarbeid mellom MOMENTUM10 og Bane NOR.

Panelene har blitt dekorert av Pauline Fondevila, en av kunstnerne tilknyttet til MOMENTUM10 – The Emotional Exhibition. Verket har fått navnet A wall that is a song, that is a dream, that is a world og står i tydelig relasjon til kunstnerens andre verk under biennalen. Disse er tegninger fra serien Into the Sea You and Me i Galleri F 15, en koordinert performance i seilbåter på Oslofjorden i samarbeid med Moss Seilforening kalt The Promise by the Sea, som også er tittelen på en sang av Fondevila som spilles i trappeoppgangen på Momentum kunsthall.

Kurator for MOMENTUM10, Marti Manen om A wall that is a song:
Three spaces, three walls, present us the option to define a temporality and a sequence. Pauline Fondevila thinks about the wall as a possible song, as a multilayered musical situation that can be full of sounds and details following a melody. The drawings can be seen from a distance and will include some details that can be discovered with a closer look. Three sentences and a melody, a composition to be seen and to feel.

6. – 7. juni inviteres presse til pressedager i Momentum kunsthall. Da vil man også ha mulighet til å møte kommunikasjonsansvarlig i Bane NOR – Utbygging Øst, Nina Kjønigsen og delta i samtalen om hva slike urbane utbygginger har å si for Moss som kunstby.

 

PRESSEKONTAKT
Informasjonskonsulent, Punkt Ø – Galleri F 15 og MOMENTUM
Simen Østad
so@punkto.no
+47 994 06 066

Til pressemappe

Til presseprogram 6.-7. juni

www.momentum.no

Pauline Fondevila

Verk av Pauline Fondevila, Foto: Vegard KIeven © Galleri F 15

27.05.2019 | Lokale samarbeid og urbane prosesser