Den nordiske kunstscenens vekst og fall

6.okt - 6.okt

Debatten om det nordiske i samtidskunsten har glimret med sitt fravær de siste årene. Hva er årsaken til dette og hvordan har det vært i vår nære fortid?

24. oktober lanseres Jonas Ekebergs nye bok «Postnordisk – Den nordiske kunstscenens vekst og fall 1976 – 2016» på Torpedo forlag. 6 oktober fikk vi en smakebit da Ekeberg møtte Galleri F 15 og Momentums direktør Dag Aak Sveinar i samtale. Arena for samtalen var Galleri F 15 som har hatt en nordisk profil i mer enn 50 år og vil fortsette med å ha det i fremtiden. Samtalen fant sted i galleriets andre etasje, i hjertet av utstillingen MOMENTUM10 – The Emotional Exhibition.

Samtalen tok utgangspunkt i tre historiske situasjonene som presenteres i boka: Begynnelsen av 90-tallet, da kunstnere, kritikere og kuratorer på de «nye» kunstscenene utfordret den nordiske postmodernismen, slutten av 90-tallet, da nittitallskunstnerne fikk den omstridte merkelappen «det nordiske mirakelet», og 00-tallet, da man opplevde en venstredreining av kunstinstitusjonen og en høyredreining av kulturpolitikken.