MUNCH-NETTVERKET MOTTAR GAVE FRA DNB SPAREBANKSTIFTELSEN

I forbindelse med Munchs 150-årsjubileum i 2013 samlet Munch-stedene i Norge seg i et nettverk for felles profilering, kunnskap og aktiviteter. Samarbeidet ble ledet av Munchmuseet.

Edvard Munchs steder er Kragerø, Åsgårdstrand, Vågå, Løten, Hvitsten (Ramme), Oslo (Ekely), Moss og Fredrikstad. Munchmuseet og Nasjonalmuseet har også vært med i nettverket siden oppstart. Munch levde og malte mange av sine verk i Kragerø, Åsgårdstrand, Hvitsten, Ekely og Moss. Løten er fødestedet, Vågå er der farsslekten kom fra og Fredrikstad er stedet der morsslekten kom fra.

Etter jubileet ønsket stedene å fortsette samarbeidet, og arbeide med utvikling av et helhetlig opplevelsestilbud bygget på Edvard Munchs kunst og liv. Nettverket samarbeider tett med reiselivet i regionen, og da i hovedsak Visit Oslo Region. Dette er regionselskapet for Visit Lillehammer, Visit Innlandet, Visit Oslo, Visit Akershus, Visit Vestfold, Visit Østfold og Visit Fredrikstad og Hvaler.

Nettverkets visjon er å gjøre Munchs kunst og liv til Norges mest attraktive, tematiske opplevelse.

2020 blir Edvard Munchs år i Osloergionen. Da åpner det nye Munchmuseet i Bjørvika og også Ramme i Hvitsten, med hotell, galleri og besøksgård. Dette vil gi stor internasjonal oppmerksomhet til Edvard Munch og vår region, og det vil også gi økt lokalt fokus på de stedenes historier og tilknytning til kunstneren.

Det er derfor en stor glede at vi nå har fått en gave fra DnB Sparebankstiftelsen på kr 4,7 millioner. Gaven skal benyttes til felles synlighet på stedene, og formidling av opplevelser og historien.

MUNCH-UTSTILLING PÅ GALLERI F 15

17. oktober åpner utstillingen Edvard Munch – Hans Meséner, samlere hjelpere og venner 1900 – 1916 på Galleri F 15. Utstillingen blir den tredje i en utforskende utstillingsrekke om Edvard Munch. Etter å ha satt søkelys på årene han bodde i Moss og arbeidene hans fra denne perioden i utstillingene Edvard Munch i Moss. Kunst, krig og kapital på Jeløy 1913-1916 i 2014 og Fruktbar jord. Munch i Moss 1913-1916, i 2016 er det denne gangen den lengre perioden 1900 til 1916 som former utstillingen.

Målet for utstillingen er å løfte fram og utforske administrasjonen av Edvard Munchs kunstnerskap innenfor tidsperioden 1900 – 1916 med fokus på de store mesener og samlerne og med det arbeider utført i eller med motiver fra Munchs steder i Åsgårdstrand, Kragerø, Hvitsten og Moss, samt besøk og opphold i Lübeck, Stockholm, København, Berlin, Bergen og Gøteborg.

Motivene omfatter portretter (helfigur-, dobbelt-, familie- og gruppeportretter), miljø og landskap på stedende Munch bodde og spesielt malerier med vinterlandskaper.

1 Ingeborg Øien Thorsland

Alle foto: Ingeborg Øien Thorsland © Galleri F 15. Fra utstillingen Fruktbar Jord. Munch i Moss 1913 - 1916. Maleriet i første foto: Edvard Munch - På verandaen (Stående kvinne med korslagte armer) (1913-15). Maleriet i andre foto: Edvard Munch - Forføreren (1913)