Alene.Sammen er en vandreutstilling kuratert for Den Kulturelle Skolesekken. Utstillingen er basert på verk kjøpt inn fra MOMENTUM – Nordisk biennale for samtidskunst. Våren 2019 er prosjektet på vandring hos ulike østfoldskoler mellom 11. mars og 6. april.

Alene.Sammen er en tematisk utstilling som tar for seg det å være annerledes og det å føle seg utenfor på et personlig plan, men og i en større kulturell kontekst. Hvem er det som er innenfor og utenfor i samfunnet vårt? Hvordan møter man annerledeshet? Alene.Sammen er en utstilling som ønsker å skape refleksjon og diskusjon gjennom å benytte 2 utvalgte kunstverk: en skulptur og et lydverk.

Skulpturen «Indecisive Angles (V)»av Sofia Hultén er en dysfunksjonell tralle som har blitt omformet. Fra å være en funksjonell gjenstand til å bli et estetisk objekt. Er det bra at tralla blir unik? Eller oppfattes den som ensom og stakkarslig? Mister den helt sin tilhørighet? Med denne skulpturen ønsker vi å sette fokus på at det å være annerledes kan være noe unikt og positivt.

Lydverket «The Exclusion» av Joanna Lombard består av 8 høyttalere formet som en sirkel. Når man trer inn i sirkelen blir man møtt av et flerstemt latterkor. Kunstneren tar utgangspunkt i personlige erfaringer fra sin oppvekst. Blir man ledd av eller ler man med? Er man innenfor eller utenfor? Tvetydigheten i dette lydverket skaper ubehag og usikkerhet. Man får oppleve på kroppen hvordan det kan føles å bli holdt utenfor.

Gjennom denne utstillingen får elevene møte ulike kunstuttrykk i samtidskunsten, og reflektere rundt kunstverkene og utstillingens tematikk.

Begge arbeidene er kjøpt inn fra Momentumbiennalen 2015 og eies av Punkt Ø.
Sofia Hultén: Indecisive Angles (V), 2015, skulptur, modifisert ståltralle
Joanna Lombard: The Exclusion, 2015, 8 kanals lydinstallasjon, 10 min