Galleri F 15

Charlotte Wankel og L´Esprit Nouveau. Kambo-Kristiania-Paris-Høvik

2. feb - 22. mai 2019

Kurator: Hilde Mørch

Charlotte Wankel (1888 – 1969), vokste opp på Kambo Gård nord for Moss, og markerte seg senere i fransk kunstliv. Våren 1910 var hun elev av Henri Matisse i Paris, og fra 1919 til slutten av 1920-tallet oppholdt hun seg i kunstmetropolen.

Hennes nonfigurative og abstrakte arbeider fra midten av 1920-årene representerer i både norsk og internasjonal sammenheng en radikal forandring i forhold til tidligere stilretninger. På denne tiden var et nytt formspråk og en ny stilretning i ferd med å vinne frem i Frankrike, og Charlotte Wankel var en av de kunstnere som bidro til dette med sitt nonfigurative puristiske maleri. Arbeidene hennes uttrykker til fulle den “l`esprit nouveau” som ga 20-tallets avantgardekunst kraft og vitalitet.

Med utstillingen «Charlotte Wankel» henter kurator Hilde Mørch og Galleri F 15 opp en viktig kunstner i norsk kunsthistorie. Med sin lokale bakgrunn og internasjonale rekkevidde blir det et kjært gjensyn med en kunstner som har blitt hyllet med utstilling på Galleri F 15 i 1997, og som en del av MOMENTUM 7 i 2013.

Hør Hilde Mørch’s audioguide til utstillingen her

Ved siste gjensyn uttalte kurator Erlend Hammer:
«Wankel er uten tvil den største kunstneren som har kommet fra Moss. Hun er kanskje ukjent for mange, noe som henger sammen med at hun, i likhet mange andre kvinnelige kunstnere fra den tiden, fikk liten anerkjennelse i sin samtid.»

Da Wankel debuterte på Høstutstillingen i 1914 ble hun fremhevet av kunstkritikerne, og den fryktede Jappe Nilssen i Dagbladet skrev om Wankel at «vi har noget i vente i fremtiden fra hendes haand». Hun var initiativtager til den såkalte skandaleutstillingen Otte skandinaviske kubister i Kunstnerforbundet i 1927 som fikk hard medfart i pressen. Det samme gjentok seg i forbindelse med Wankel separatutstilling samme sted i 1930 og i Blomqvist Kunsthandel i 1934. Kubismen ble verken forstått av kunstkritikerne eller av publikum for øvrig.

Senere i livet, under okkupasjonen, stilte Wankel blant annet ut ved Den retrospektive utstilling av skulptur og maleri i Nasjonalgalleriet i Oslo (1940), samt ved Nasjonalgalleriets utstilling, Kunst og ukunst (1942), der hennes bilder ble vist til skrekk og advarsel i avdelingen for «ukunst». På 1950- og 1960-tallet utvikler hun sin stil til nye uttrykk og høyder, hvilke veksler mellom helt nonfigurative komposisjoner og mer abstraherte uttrykk.

Wankel08 Web

Wankel10 Web

Wankel05 Web

Wankel01 Web

Wankel07 Web

Wankel02 Web

Wankel06 Web

Wankel09 Web

Wankel03 Web

Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Utstillingsvideo, produsert av Texas AS