Galleri F 15

I know 100 ways to be a good girl

27. sep - 23. nov 2014

Lotte Konow Lund (f.1967) viser to videoperformancer i samme etasje som Paul McCarthy «Ketchup og blod». Som Paul McCarthy bruker Lotte Konow Lund ofte seg selv i sine videoer. Publikum får oppleve fire videoperformancer med sterke refleksjoner rundt vanskelige tema, undersøkninger av følelsesmessige grenser og makt.

I Video nr.13 eller Forbrytelse og Straff (1999) har Lotte Konow Lund filmet to sekvenser. En hvor hun gjentar setningen «Jeg beklager», den andre inneholder fornærmende setninger rettet mot betrakteren, eller tilstedeværende som vi ikke kan se. Utsagn som: «Jeg liker deg ikke, » Du er så ekkel», » Jeg ønsker ikke å snakke med deg «. Inntil det uunngåelig; «Jeg vil aldri si at jeg er lei meg». Uunngåelig fordi de to sekvensene er klippet sammen.  Unnskyldninger og fornærmelser veksler, og det blir uklart hva som kommer først og hva som kommer sist. Hvem som er offeret, og hvem som er gjerningsmannen blir uforståelig.

I know 100 ways to be a good girl (1997) kom til ved at Lotte Konow Lund som akademistudent gikk igjennom samtidige internasjonale kunstmagasiner og trakk ut de hundre mest brukte ordene om kunst. Disse satte hun i alfabetisk rekkefølge og mimet hvert enkelt foran et kamera. Hun ser kritisk på hvordan kunstnere har gitt fra seg språket som brukes til å snakke om verkene deres. Det handler om å ta språket tilbake, og å eie språket visuelt som billedkunstner.

Lotte Konow Lund regnes som en av de mest innflytelsesrike kunstnere i sin generasjon, og en pioner innenfor gjenoppliving av både video- og tegnekunsten i Norge. Punkt Ø har hentet inn to av hennes tidligste viedoperformancer.

Kuratert av Anja Bjørsjol og Maria C. Havstam

1 Foto Terje Holm

Dokumentasjonsfoto, Terje Holm

2

Stillbilde, Lotte Konow Lund