Galleri F 15

Paul McCarthy. Ketchup og Blod

27. sep - 23. nov 2014

Ketchup og blod viser to videoverk av den amerikanske kunstneren Paul McCarthy (f. 1945), en av verdens mest betydelige nålevende kunstnere. Utstillingen reflekterer McCarthys interesse for, og interaksjon med, materialene – som ikke bare er arbeidsredakap, men en viktig del av selve verket.

Paul McCarthy bruker ketchup for å illustrere blod, og han legger ikke skjul på dette. Likevel klarer vi ikke helt å skille mellom ketchup og blod – virkelighet og iscenesettelse. Han låner formale og tematiske virkemidler fra tv-serier, pornofilmer og skrekkfilmer. Han beveger seg inn i en mediepreget hverdag, hvor vi alle er vant til å ta avstand til det vi ser, men ikke alltid klarer det.

Han utforsker hvordan en glamorøs populærkultur relaterer til de mørkere sidene av det virkelige liv. Kunstneren finner inspirasjon til sine verk i denne gnisningen mellom den perfekte overflaten og den grumsete bunnen. Utstillingen vises som et nødvendig korrektiv til alt som er perfekt og konseptuelt ferdigbehandlet.

Paul McCarthy bor og arbeider i Los Angeles California. Hans kunstneriske gjennombrudd kom med performancen Painting Face Down i 1972. McCarthy underviste i performance, video, installasjonskunst og kunsthistorie ved UCLS fra 1982 til 2002. Han er opprinnelig utdannet kunstmaler, men i dag arbeider han hovedsakelig med skulptur, installasjon og performance.

Utstillingen er produsert og kuratert av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Nasjonalmuseets nettverk galleri.

1 Paul McCarthy, Painter, 1995.

Foto: Paul McCarthy, Painter, 1995.