Galleri F 15

PER MANING. THE ABANDONED

24. nov 2012 - 13. jan 2013

Fotografi og video
Kurator, Dag Sveinar

Per Maning (f. 1943) viser nye kunstverk på Galleri F 15. Installasjonen The Abandoned strekker seg over tre av rommene i galleriet og tar portrettfotografiet som genre ut i en ny og uventet konfronterende og monumental form.

De markante utsnittene av ansiktene, blikkenes tomhet og hudens teksturer viser til Manings formsikre sans, mesterlige teknikk og instruerende nærvær i forhold til motivet. Bildene er en søken etter å portrettere møter med livet, og fange ordets påvirkningskraft på menneskelig posering. Besøkende til utstillingen vil kjenne igjen personene i bildene, men hvem de er eller hva de står for er ikke viktig i Per Manings nye portrettserie. Hva fotografiet representerer i disse arbeidene er noe vagt, flyktig og sjeldent.

I tillegg til installasjonen vises kunstverket Skin 2012 og to dyreportrett; Leo 2012 og Giving Birth 2012. I fotografiet Leo og i filmen Giving Birth møter vi Per Manings slik vi kjenner han fra tidligere utstillinger og prosjekter. Her undersøker Maning identitet og roller, og bildene beskrives som en projisering av dyrs egenskaper på oss. Publikums møte med dyrets blikk blir en metafor for møtet mellom betrakteren og den andre. -På 1980- tallet fikk jeg en sterk opplevelse i møte med dyr, sier Per Maning.- Jeg så dyret, og kjente meg igjen i det. Opplevelsen var til berikelse for mitt menneskelige liv, og jeg ble bevisst at vi har mye å lære av dyr. I Giving Birth 2012 samarbeider Per Maning med sanger og vokalimprovisator Sissel Endresen. Hennes pust gir lyd til filmen, og forsterker opplevelsen av den.

Per Maning befestet sin posisjon på 1980- tallet, og fikk etter hvert stor internasjonal oppmerksomhet, blant annet ved biennalen i Venezia i 1995. Hans sort-hvit-fotografier av sel i basseng har mottatt internasjonal begeistring, og Per Manings kunst er skrevet inn i senere tids norsk kunsthistorie.

Punkt Ø- Galleri F 15 er stolte over å få presentere en separatutstilling av Per Maning. -Vi ser med forventning og glede frem til denne utstillingen som også viser en helt ny side av Per Manings kunstnerskap, sier Punkt Øs direktør Dag Sveinar som er kurator for utstillingen.

Per Maning

Foto: Per Maning