PRESSEMELDING | 23.09.2019
PUNKT Ø – GALLERI F 15 OG MOMENTUM

Kunstworkshop om klesforbruk i Moss
Momentum kunsthall | 24. – 26. september.

Galleri F 15 inviterer til å besøke Momentum kunsthall under prosjektet Portal Moss arrangert av Punkt Ø og den nederlandske kunstneren Elisa van Joolen i samarbeid med studenter fra OsloMet. Prosjektet involverer utpekte målgrupper som eldre fra velferdssentralen i Moss, Moss VOKS og elever fra Kirkeparken videregående skole. Prosjektet presenteres som en del av utstillingen Don’t feed the monster! som åpner på Galleri F 15 den 19. oktober.

PORTAL MOSS
Elisa van Joolen jobber forskningsbasert med menneskers bevissthet rundt klærne vi eier og bruker. Hun har gjennomført workshopen Portal flere ganger tidligere, men nå inviteres lokalbefolkningen i Moss til å ta del i prosjektet som kartlegger hvor mye vi vet om det vi går i. Eldre fra Velferdssentralen, medlemmer av Moss VOKS og elever fra kirkeparken er invitert inn i Momentum kunsthall over de neste dagene hvor de får bidra til kunstprosjektet sammen med kunstneren og hennes assistent, ansatte i Punkt Ø og studenter fra OsloMet.

Van Joolens forskning på feltet publiseres ikke på vanlig måte, og selv om klesindustrien er svært interessert i forskning på forbrukere er det ikke dem hun gjennomfører prosjektet for. Informasjonen brukes i stedet i kunstinstallasjonen Portal som vises på Galleri F 15 i utstillingen Don’t feed the monster!

DON’T FEED THE MONSTER!
Don’t feed the monster! er en utstilling som stiller kritiske spørsmål til klesindustriens påvirkning på miljøet og åpner for en mangefasettert undersøkelse av temaet. Tekstil- og klesindustrien er en av verdens største, og en av de mest forurensende globalt sett. Forbruket av klær i verden øker kraftig og gjennomsnittlig antall ganger et klesplagg brukes før det avhendes synker. Samtidig er det forsvinnende lite av tekstiler og klær som gjenbrukes eller gjenvinnes. Utstillingen kartlegger situasjonen slik den er i dag, og arbeidene som vises både provoserer og oppfordrer til nytenkning. Tolv designerne og kunstnerne deler sine tanker, metoder og alternative historier gjennom konkrete designløsninger, aktivisme, utvikling av teknologi og nyskapende ressursbruk samt kulturhistoriske undersøkelser. Hele tiden med et fast blikk på det akutte.

Utstillingen vil inneholde flere aksjonistiske verk, blant annet presenterer amerikanske Frau Fiber et verk hvor besøkende kan redesigne og sy om gamle t-skjorter og Galleri F 15 tar imot brukte t-skjorter til ombruk fra lokalbefolkningen i Moss. T-skjorter kan leveres i resepsjonenpå Galleri F 15. Frau Fiber kommer til å være til stede under åpningen av Don’t feed the monster! for å formidle prosjektet til publikum.

PROGRAM FOR PORTAL: MOSS
24. September 2019:
Kl. 08.30 – 10.30 elever fra Kirkeparken VGS
Kl. 10.30-12.00 Moss voks
Kl.12.00-14.00 Velferdssentralen
Kl. 14.30-16.00 F 15 og Momentums venner
25. September 2019, kl. 09.00 – 12.00: Studenter fra OsloMET
26. september 2019, kl. 08.00 – 12.00: Ansatte i Punkt Ø

 

PRESSEKONTAKT
Informasjonskonsulent, Punkt Ø – Galleri F 15 og MOMENTUM
Simen Østad
so@punkto.no
tel: 99406066

Pressefoto i dropbox: https://bit.ly/2kdK9ly
Mer info på Punkt Ø’s hjemmeside: https://punkto.no/exhibitions_f15/dont-feed-the-monster/

IMG 2761

Foto øverst: Ingeborg Øien Thorsland © Galleri F 15

Elisa Van Joolen (1)

Foto: Vegard KIeven © Galleri F 15