Momentum 12 kurateres av Tenthaus

Tenthaus kuraterer den 12. utgaven av MOMENTUM-biennalen i 2023

MOMENTUM 12
10.06.23-08.10.23
Momentum, Jeløya, Moss

«Vi er begeistret over muligheten til å være en del av denne plattformen i en så dynamisk og viktig tid for kunst- og kunstinstitusjoner, og være med på å videreutvikle profilen til biennalen og dens program. Vi ser frem til å tilbringe tid i Moss og til å styrke forbindelsene mellom de lokale, nasjonale og internasjonale kunstmiljøene der. Ettersom MOMENTUM er en internasjonalt anerkjent biennale, er dette en unik mulighet til å skape tverrfaglige relasjoner med både kunst og kunstnere i sentrum».
—Tenthaus

Kunstnerkollektivet Tenthaus har samarbeidet i ulike konstellasjoner siden 2009. Preget av en åpen, prosessorientert form for deltakelse og samarbeid, er fokuset på lokale kontekster, utforskning av det kollektive og inkludering gjennom ulike former for deltakelse.

Dag Aak Sveinar, direktør for MOMENTUM og Galleri F 15, bemerker:
«Jeg er glad for at kunstnerkollektivet Tenthaus vil kuratere den tolvte utgaven av MOMENTUM, som åpner i juni 2023. Tenthaus er et samfunnsengasjert kollektiv og vi gleder oss til å se hvordan deres praksis samhandler med samfunnet i Moss. Den kommende utgaven vil også inkludere en ny tilnærming til Alby gård, hvor Galleri F 15 og F 15 verksted ligger, og utforske de mange uthusene og gårdsplassene.»

Om Tenthaus
Tenthaus begynte som et kunstnere-i-skolen-prosjekt i Oslo. Over et tiår senere opprettholder kollektivet sterke relasjoner til samfunnet, mens de arbeider for å dyrke og pleie sitt eget miljø. Det omfatter nå et prosjektrom, et utstillingsrom og et mobilt studio, samt et bredt spekter av kuratoriske prosjekter.

Som et kollektiv gjenoppfinner Tenthaus seg selv kontinuerlig, og utforsker hva det vil si å være kunstnere som jobber med publikum, og hva som utgjør en relevant sosialt engasjert praksis. Ved å jobbe med diskursive arrangementer, radio, forskning, utveksling, workshops og utstillinger med internasjonal orientering, bringer hvert av medlemmene et distinkt sett med ferdigheter, praksis og kulturell kunnskap, og det særegne resultatet av deres samarbeid og kollektiv diskusjon er synlig gjennom deres arbeid.

Om MOMENTUM
Biennalen ble etablert i 1998 og arrangeres og produseres nå av Galleri F 15 på Jeløya i Moss. Siden begynnelsen har MOMENTUM gjennomgående støttet overbevisende kuratoriske visjoner og fungert som en plattform for å utforske utstillingsformatet, både i nordisk sammenheng og med et internasjonalt perspektiv.

Siden den ellevte utgaven er de fleste arenaer og severdigheter lokalisert på øya Jeløya, noe som gir MOMENTUM en mulighet til å engasjere seg i et tettere forhold til naturen, utforske sammenhenger mellom ulike landskap og lokal kulturhistorie og være en katalysator for endring.

Tidligere biennaler
MOMENTUM 1—Pakkhus, 1998: Lars Bang Larsen, Daniel Birnbaum og Atle Gerhardsen
MOMENTUM 2—Park, 2000: Ina Blom, Jonas Ekeberg, Jacob Fabricius og Paula Toppila
MOMENTUM 3—Momentum 2004, 2004: Caroline Corbetta og Per Gunnar Tverbakk
MOMENTUM 4—Try Again. Fail Again. Fail Better., 2006: Annette Kierulf og Mark Sladen
MOMENTUM 5—Favoured Nations, 2009: Lina Džuverović og Stina Högkvist
MOMENTUM 6—Imagine Being Here Now, 2011: Markús Þór Andrésson, Theodor Ringborg, Aura Seikkula, Christian Skovbjerg Jensen og Marianne Zamecznik
MOMENTUM 7—Dare 2 Love Yourself and Six Impossible Things Before Breakfast, 2013: Erlend Hammer (D2LY) og Power Ekroth (SITBB)
MOMENTUM 8—Tunnel Vision, 2015: Jonatan Habib Engqvist, Birta Guðjónsdóttir, Stefanie Hessler og Toke Lykkeberg
MOMENTUM 9—Alienation, 2017: Ulrika Flink, Ilari Laamanen, Jacob Lillemose, Gunhild Moe og Jón B. K. Ransu
MOMENTUM 10—The Emotional Exhibition, 2019: Marti Manen med assisterende kurator Anne Klontz
MOMENTUM 11—House of Commons, 2021: Théo-Mario Coppola med kurator formidling Håkon Lillegraven

Pressekontakt;
Internasjonal: Amanda Kelly, Pickles PR
Norge: Simen Østad, Galleri F 15