Kurator for MOMENTUM i 2025

Den 13. utgaven av MOMENTUM-biennalen vil være en undersøkelse og feiring av lyd, og en utforskning av forholdet mellom den naturlige og kulturelle verdenen i Moss.

Biennalen arrangeres av Galleri F 15, som har gleden av å kunne presentere Morten Søndergaard som kurator for 2025-utgaven.

Dette er den første biennalen ledet av den nye direktøren for Galleri F 15 og MOMENTUM, Lise Pennington, som forteller: «Vi har lenge ønsket å invitere publikum til et MOMENTUM viet lydkunstens verden. Vi er derfor glade for å kunne annonsere at Morten Søndergaard, som er en ekspert på feltet, skal kuratere den neste MOMENTUM-biennalen, sammen med en rådgivningsgruppe med et bredt spekter av ekspertise. Vi gleder oss til å ta imot besøkende og dele soniske oppdagelser og opplevelser av ulik art.»

MOMENTUM 13 vil finne sted sommeren 2025. Denne utgaven blir en sonisk biennale, en bevegelse og et øyeblikk med fokus på det (ultra)lokale, inspirert av, og med fokus på, menneskelige og ikke-menneskelige innbyggere: i byen, skogen, fjorden og kulturlandskapet på Jeløy og i Moss. De deltakende kunstnerne vil ta utgangspunkt i lokale miljøer og lokaliteter som drivkraft og inspirasjon for videre utforskning.

Morten Søndergaard forklarer: «MOMENTUM 13 vil gi gjenklang i fem soner av møter med lyd som fanger opp det skjulte og stille, tause og usynlige; de ekskluderte og forsvunne stedene, prosessene og objektene. Gjennom deltakende lytting vil de besøkende få mulighet til å reflektere over lyd som et middel for sosial, historisk, personlig, kulturell og naturlig meningsskaping.»

Om kuratoren
Morten Søndergaard er en internasjonalt anerkjent kurator innen lydkunst og professor i lyd- og mediekunst ved Aalborg Universitet i Danmark, som arbeider med lyd i transdisiplinære, kreative, teoretiske og kuratoriske settinger. Han har tidligere vært kurator ved Museet for Samtidskunst i Roskilde, Danmark (1998-2008), og har kuratert en rekke utstillinger og arkiver med lydkunst internasjonalt, blant annet ved ZKM i Karlsruhe, Tyskland; Kiasma i Helsinki, Finland; Rupertinum i Salzburg og Ars Electronica i Linz, Østerrike; FILE i Sao Paulo og Rio de Janeiro, Brasil; Eyebeam i New York, USA; Utzon Center i Aalborg, Aarhus Kunsthal og Struer City of Sound, Danmark. Han er medgrunnlegger av konferanseserien POM Politics of Machines (siden 2018), ISACS-Sound Art Curating Series (2011-2017) og RE:SOUND (siden 2019). Søndergaard har også publisert flere bøker, kapitler og tidsskriftartikler som utforsker kulturer, historier og kuratering av kunstneriske praksiser i skjæringspunktet mellom medier, teknologi og lyd.

MOMENTUM 13 finner sted 14. juni – 12. oktober 2025.

PRESSEKONTAKT
Internasjonalt
Amanda Kelly, Pickles PR, amanda@picklespr.com, +34 685 875 996
Norge
Ann Kristin Traaen, Galleri F 15, akt@gallerif15.no, +47 938 19 216

ØVRIG INFORMASJON
MOMENTUM 13
14. juni – 12. oktober 2025

Kontaktinformasjon
Galleri F 15, Albyalléen 60, 1519 Moss, Norway
Web: momentum.no / gallerif15.no
E-post: contact@momentum.no
Tel: +47 69 27 10 33
Instagram: @momentumbiennial / @gallerif15_og_momentum
Facebook: @Galleri F 15 & Momentum

Om MOMENTUM
MOMENTUM-biennalen ble etablert i 1998 og arrangeres og produseres av Galleri F 15 på Jeløy i Moss. I over to tiår har MOMENTUM gjennomgående støttet overbevisende kuratoriske visjoner og fungert som en plattform for å utforske utstillingsformatet, både i nordisk sammenheng og med et internasjonalt perspektiv.

Tidligere biennaler
MOMENTUM 1 – Pakkhus, 1998, kuratert av Lars Bang Larsen, Daniel Birnbaum og Atle Gerhardsen
MOMENTUM 2 – Park, 2000, kuratert av Ina Blom, Jonas Ekeberg, Jacob Fabricius og Paula Toppila
MOMENTUM 3 – Momentum 2004, 2004, kuratert av Caroline Corbetta og Per Gunnar Tverbakk
MOMENTUM 4 – Try Again. Fail Again. Fail Better., 2006, kuratert av Annette Kierulf og Mark Sladen
MOMENTUM 5 – Favoured Nations, 2009, kuratert av Lina Džuverović og Stina Högkvist
MOMENTUM 6 – Imagine Being Here Now, 2011, kuratert av Markús Þór Andrésson, Theodor Ringborg, Aura Seikkula, Christian Skovbjerg Jensen og Marianne Zamecznik
MOMENTUM 7 – Dare 2 Love Yourself and Six Impossible Things Before Breakfast, 2013, kuratert av Erlend Hammer (D2LY) og Power Ekroth (SITBB)
MOMENTUM 8 – Tunnel Vision, 2015, kuratert av Jonatan Habib Engqvist, Birta Guðjónsdóttir, Stefanie Hessler og Toke Lykkeberg
MOMENTUM 9 – Alienation, 2017, kuratert av Ulrika Flink, Ilari Laamanen, Jacob Lillemose, Gunhild Moe og Jón B. K. Ransu
MOMENTUM 10 – The Emotional Exhibition, 2019, kuratert av Marti Manen med assisterende kurator Anne Klontz
MOMENTUM 11 – HOUSE OF COMMONS, 2021, kuratert av Théo-Mario Coppola med kurator formidling Håkon Lillegraven
MOMENTUM 12 – Together as to Gather, 2023, kuratert av Tenthaus

Foto: Morten Søndergaard (t.v.) er kurator for den 13. utgaven av MOMENTUM, som også er den første biennalen med den nye direktøren Lise Pennington (t.h.). Bilder: Morten Søndergaard, Ingeborg Øien Thorsland.