I 2013 presenterte Stine Marie Jacobsen Direct Approach på Momentum. Verket omhandler konstruerte bilder av vold og hvordan vi forholder oss til dem. Dette deltakende verket oppfordrer til å ta inn over seg bestemte voldelige roller som skildres på film, og omformulere disse ved å produsere personlige versjoner av disse handlingene, som også blir filmet. Hva skjer når det er du som er offeret? Hva skjer når det er du som er voldsutøveren? Siden 2013 har Direct Approach vært under kontinuerlig utvikling, og på Momentum10 presenteres et fremvisningsprogram bestående av filmer, plakater og podkaster som inngår i denne kontinuerlige dialogen om bilder, kultur og maktrelasjoner. Prosjektet ledsages dessuten av en guidebok til Direct Approach, som fungerer som katalog og veiledning innen temaet vold.

 

Spilletider:

De Stilte Rond Christine M – Berlin, Tyskland (2012); 3 min 56 sek
American History X – Berlin, Tyskland (2015); 3 min 17 sek
American History X – Berlin, Tyskland (2014); 1 min 05 sek
Boys Don’t Cry (podkast) – New York, USA (2018); 7 min 13 sek

Deer Hunter – Beirut, Libanon (2017); 10 min
The Cabin in The Woods – Tunis, Tunisia (2018); 1 min 25 sek
Pulp Fiction (podkast) – New York, USA (2018); 4 min 38 sek

American Sniper – Mariupol, Ukraina (2019); 9 min 11 sek
Cache – Berlin, Tyskland (2013); 3 min 05 sek

Total spilletid: 44 min

Stine Marie Jacobsen Direct Approach 4

BIOGRAFI
Stine Marie Jacobsen er en konseptkunstner som arbeider for å dekode vold og lov både individuelt og kollektivt gjennom deltakende metoder. Hun bor og arbeider i København og Berlin, er uteksaminert fre Kunstakademiet i København med en MFA i 2009 og en BFA fra CalArts, the California Institute of the Arts, Los Angeles i 2007.

Noen av hennes bemerkelsesverdige utstillinger har blitt vist på Kunsthal Nikolaj, Copenhagen, Danmark, 2018, Galerie Wedding, 2016, Berlin, Tyskland, Overgaden institute of contemporary art, 2015, København, Danmark, Galway Arts Center, 2014, Galway, Irland, District Kunst- und Kulturförderung, 2014, Berlin, Künstlerhaus Bethanien, 2012, Berlin, Tyskland.

Utvalgte gruppeutstillinger består av Everything Was Forever, Until It Was No More, Riga Biennial, Latvia 2018, A World Not Ours, La Kunsthalle Mulhouse, 2017, Frankrike, Six Impossible Things Before Breakfast, Momentum Biennale 2013, Moss, Norge, Either Or in Haus am Waldsee, Berlin, Tyskland and Nikolaj Kunsthal, 2013, København, Danmark, Idyll Turku Biennale, 2013, Turku, Finland, The 10th OPEN International Performance Festival, 2009, Beijing, Kina.

For å gi deltakerne et samarbeidende og dialogisk rom, skaper Jacobsen åpent strukturerte sosiokulturelle og deltakende prosjekter med klare definerte tema. Gjennom et fokus på temaer som film, språk, kjønn, vold, død, tabuer, anonymitet, psykologi, konstruerer hun performative eksperimenter og plattformer for kritisk tenkning og nye måter å se på etikk, identitet, kontroll, frykt og tillit.

Gjennom årene har Jacobsen konseptualisert og arbeidet med en rekke langsiktige deltagende og pedagogiske prosjekter som Direct Approach, hvor deltakerne gjengir etter minne de mest voldelige filmscener de har sett, og velger å spille enten offer, gjerningsmann eller motstander i en rekonstruksjon, eller etter filmprosjekter som Mann beißt Hund (en nyinnspilling av den belgiske filmen ‘C’est arrivé près de chez vous’), uten skuespillere på filmlerretet. Ved siden av å bruke film som et system av lover, organiserer hun i samarbeid med advokater verksted for flykninger, immigranter og borgere, og inviterer dem til å skrive deres egne lovforslag.

I 2015 ble Stine tildelt en pris for innovative utdanning fra Node kuratorstudier i Berlin, og i 2016 et fredsfellesskap av the Rotary Foundation og hun vant da også Berlins kunstpris. I 2018 ble hun tildelt et ISCP, International Studio & Curatorial Programme stipend av den danske kunststiftelsen.

Kunstnerens hjemmeside

Stine Marie Jacobsen Direct Approach 3

Alle foto: Vegard KIeven © Punkt Ø