Blikkåpnerne møter Julian Opie

Hver høst ansetter Galleri F 15 åtte nye Blikkåpnere som er mellom 16-19 år. Årets gruppe er satt sammen av ungdommer som til daglig er elever på fire ulike videregående skoler i Moss, Oslo og Horten. Ungdommene jobber fast, fire timer i uken, med ansvar for å planlegge og gjennomføre arrangementer, lage digitalt innhold og formidle utstillingene til sitt eget publikum.

 

VR, personlige kollasjer og pepperkakekunst

Denne perioden har Blikkåpnerne dykket inn i Julian Opie sitt kunstnerskap og utstillingen JO.VR/GF15@MOSS  som vises i galleriet og uterommet frem til 6. mars. Under monteringen fikk de møte kunstneren selv og hans assistent, som tok seg god tid til å fortelle om hvordan noen av arbeidene har blitt til. Til stor begeistring fikk ungdomsgruppa være de første til å oppleve det spektakulære VR-rommet. Senere har de hatt omvisninger i utstillingen for andre ungdommer, hatt performance inspirert av Opies kunst på Mosseporten og invitert til pepperkakeworkshop inspirert av de flanerende menneskene i utstillingen.

VR Lea

De unges blikk på Opie

Blikkåpnerne har latt seg inspirere av hvordan Julian Opie observerer hverdagslige mennesker i forbifarten, at han tegner silhuettene av dem og reflekterer over hvordan vi lagrer slike hastige øyeblikk, forenkler dem, og står igjen med begrenset informasjon. Personer huskes som bare en farge, et klesplagg eller en hårfrisyre.

I en individuell oppgave ble ungdommene utfordret til å presentere Julian Opie gjennom egne tolkninger, med mål om å finne nye innganger til kunstformidlingen. Lea skrev en tekst og laget en poetisk film, Magnus fikk ideen til en Pop-up bok, Gaia laget moodboard med humor, Birk laget tegneserie, Edward laget en hurtig tegneworkshop med utgangspunkt i minner, Ingvild satte sammen personlighetskollasjer til alle i gruppa, Ellinor benyttet anledningen til å snakke om hvem vi er og hvordan vi vil bli oppfattet, og Hennie tegnet digitale portretter inspirert av Julian Opie sine fargesterke og stiliserte verk. Her kan dere se noen eksempler på de unges blikk på Opie.

 

 

Personlighetscollasje til Magnus

Birk Boom1

Man ser ikke verden ordentlig før man kjeder seg.

-Julian Opie

BLikkåpnerportrettter Julian Opie style