Charlemagne Palestine fremfører ikoniske strumming music mens Oslofjorden krysses

MOMENTUM 11 – HOUSE OF COMMONS
Performance: STRUMMING MUSIC av Charlemagne Palestine
Dato: Fredag 20. august kl. 16.15
Sted: Oslofjorden, om bord i Bastø Fosen-fergen mellom Moss og Horten. Fergen forlater Moss kl. 16.35. Møt opp i god tid.
Pressemateriale: https://bit.ly/M11press

I august vil en ferges milde vibrasjon, tidevannets stillhet og sjøfuglenes skrik komplementeres av de eteriske lydene fra et flygel, når Charlemagne Palestine fremfører STRUMMING MUSIC mens Oslofjorden krysses, som en del av MOMENTUM 11 – HOUSE OF COMMONS.

Som en samtidig av Philip Glass, Terry Riley, Phill Niblock, og Tony Conrad, er Charlemagne Palestine kjent for sine musikkverk basert på jødiske musikktradisjoner, improvisasjoner og minimalistisk musikk. Han har skapt intense, ritualistiske kontinuumskomposisjoner siden sekstitallet, som ifølge Pitchfork fremmer «pianoets status som et fundamentalt perkussivt instrument».

Opprinnelig komponert i 1976 og betraktet som et betydelig verk innenfor kontemporær minimalistisk musikk, er STRUMMING MUSIC basert på repetisjonsprinsippet, en organisk rytmedimensjon og Palestines særegne bruk av pianopedaler.

Under performance-verket på fergen, vil Palestine spille på et flygel som vil bli stemt og transportert av Aspheim Flygel. På grunn av flygelets størrelse og den begrensede plassen i fergens heiser, må flygelet løftes direkte til fergens utendørsdekk fra en lastebil med en kran.

«Forestill deg å kunne oppleve et performance-verk av Charlemagne Palestine på en ferge en strålende sommerdag, med flygelets lydregister i samspill med rumlingen fra den elektriske fergen mens den krysser fjorden,» sier Dag Aak Sveinar, direktør for MOMENTUM og Galleri F 15. «Performance-verket resonnerer ikke bare biennalens tema og dens kontemplasjon av forholdet vårt til kunst og natur, det reflekterer også vårt skifte fra en urban kontekst til et bredere perspektiv.»

Performance-verkets akustikk vil bli helt unik, siden fergenes høylytte dieselmotorer i Oslofjorden, som i mange andre norske fjorder, har blitt erstattet av den stille summingen fra elektriske motorer. Bastø Fosen-fergene som krysser Oslofjorden er blant verdens største helelektriske ferger, et resultat av regjeringens forpliktelse til å halvere maritime utslipp innen 2030. Skiftet til elektriske ferger innen 2022 forventes å gi 75 % redusert forurensing, tilsvarende forurensingen fra 10 000 nye biler. Dieselskip vil utestenges fra alle Norges UNESCO-utnevnte fjorder fra og med 2026.

For å se performace-verket, avtale et intervju eller få mer informasjon, vennligst kontakt:

Amanda Kelly, Pickles PR, amanda@picklespr.com, +34 685 875 996
Anders Graham, Galleri F 15, ag@gallerif15.no, +47 415 09 934