Blikkåpner Moss ble invitert til å holde workshop på AER Summer Academy i Bodø, 12.-16. august. Det var Østfold Fylkeskommune som i samarbeid med ungdommens fylkesråd, hadde valgt ut Blikkåpnerprogrammetsom fylkets beste eksempel på ung medvirkning i kultur.
Østfold er medlem av organisasjonenAER –Assembly ofEuropean Regions, som er det største uavhengige nettverket av regioner i Europa, med over 30 land representert.
Organisasjonen AER driver EU-prosjektet Climbingthe Ladder, som er finansiert av Erasmus+, og som har som mål om å fremme ungdomsengasjement, og skaperom og strukturer for ung medvirkning i politiske saker og beslutningsprosesser.
Foto: Stig-Rune Holien
Foto: Stig-Rune Holien
Kultur som pådriver for ung aktiv medvirkning
I år ble Bodø valgt som Europian Capital of culture og Nordland Fylkeskommune engasjert som vertskap for årets Summer Academy. De la til rette for at unge deltakere fra hele Europa kunne komme sammen, og dele sine meninger om hvordan og hvorfor kultur er viktig, og hva som bør endres – eller ikke.
Det var en ære for blikkåpnerne å bli spurt om å representere Østfold og Norge med vårt prosjekt, som vi mener er svært relevant i denne sammenhengen. Gjennom Blikkåpnerprogrammet (Støttet av Sparebankstiftelsen DNB) har Galleri F 15 fått mulighet til å utvikle egne metoder for ung til ung kunstformidling, og et overordnet mål er å fremme ungdoms deltakelse i demokratiet.
Foto: Stig-Rune Holien
Å knytte bånd / To strengthen ties
Da vi fikk oppdraget engasjerte vi Blikkåpner-alumnene Magnus Trudesønn Hansen (18) og Victoria Idland Erichsen (19) til å forberede og gjennomføre workshopen under veiledning av koordinator Marthe Næstby. De tok utgangspunkt i en metode som ungdommene hadde utviklet under Sinnekunstprosjektet til Momentum i 2022. Dette var et deltakerbasert kunstprosjekt som ble vist som en del av Momentumutstillingen – Together as to Gather.
Sinnefølelsen ble byttet ut med to nye følelelser; urettferdighet og takknemlighet og workshopen i Bodø fikk navnet; To strengthen ties (Å knytte bånd), som beskriver både de emosjonelle og estetiske bindinger som oppstår under workshopen. Etter å ha gjort noen justeringer og testet ideene sammen med blikkåpnergruppen, var ungdomsdelegatene klare for å reise til Bodø.
Foto: Stig-Rune Holien
Ungdommene ledet en seanse, hvor alle satt i ring på gulvet og tegnet et estetisk diagram mellom seg, mens deltakerne ble oppfordret til å dele sine egne tanker og erfaringer rundt følelsene urettferighet og så takknemlighet. Fargen på båndet skiftet farge for hver av følelelsene, slik at man skulle kunne lese resultatet som et diagram etterpå.
Målet med workshopen var å bruke rekvisitter til løfte en kreativ prosess over fra individuelt nivå til det kollektive. Blikkåpnerne la opp til en egen stemning. Rommet ble mørklagt og midt i hver ring var det plassert levende lys og fargede lyskilderlangs veggene. I bakgrunnen ble det spilt ambient musikk.
Felles følelser overføres til handlenett
Etter seansen med å dele, fikk deltakerne snakke sammen om det de hadde opplevd mens de dekorerte hver sin totebag. Resultatene ble dokumentert med polaroidkamera og endte i en utstilling på stedet.
Workshopen ble fullbooket og seansen ble gjennomført med god hjelp av delegatene fra ungdommens fylkesråd. Deltakerne kom til oss med gode tilbakemeldinger i løpet av uken og takket for måten blikkåpnerne hadde skapt en trygg atmosfære der de kunne snakke om og dele viktige erfaringer. Folk fra ulike regioner hadde hatt en fin opplevelse sammen og ble kjent med hverandre gjennom workshopen. På vei ut døren og inn i pausen observerte vi folk prate videre med nye bekjentskaper, når de smilte og snakke sammen etter opplevelsen.
Festivalfølelse
Summer Academy som helthet opplevdes mer som en festival enn en politisk konferanse og vi fikk delta på flere praktiske workshops som var lærerike og inspirerende. Vi fikk lære om kunst som aksjonisme fra Nordtinget, viktigheten av Samiske veivisere og vi fikk erfare hvordan matbordet kan dekkes med verdier og verktøy for samarbeid.
Programmet var spekket med sosiale og kulturelle opplevelser som viste frem nordnorsk kultur, som opera i Kjerringøy kirke, samisk popmusikk i Bådin Bryggeri og Irsk-norsk folkemusikk-jam på den lokale Picadilly Pub.
Den samiske artisten Åvla (Ole-Henrik Lifjell) spilte på avslutningsmiddagen. Foto: Stig-Rune Holien
Den Irske delegasjonen inviterte lokale forlkemusikere til jam på den lokale puben. Foto: Stig-Rune Holien
Vi møtte andre som jobber med samme målsetning som oss og det ble interessante samtaler i pausene. Foto: Stig-Rune Holien
Besøk på Kjerringøy handelssted var en del av det kulturelle programmet. Foto: Stig-Rune Holien
Praktisk workshop med irsk folkedans. Foto: Stig-Rune Holien