Sinnekunst til Momentum

Rage Room er åpent frem til 11. november!

Når du besøker MOMENTUM-utstillingen Together as to gather kan du se Blikkåpnernes Rage room. Et fysisk rom som har vært åsted under Sinnekunstfestivalen som ble arrangert i mai.

Ungdommene kom selv opp med ideen høsten 2022, etter å ha kartlagt målgruppen sin og snakket om hvilke interesser og behov de ser hos sine venner mellom 16-19 år. De kom fort inn på at mange unge sliter med psykisk helse og tenkte at kunst kan være et positivt fristed. For noen er det kanskje nok å bare ha et sted å henge med venner, og få gratis pizza?

Målet med Blikkåpnerprogrammet er å gi den unge målgruppen interessante og gode innganger til samtidskunsten, og med sinnekunstprosjektet kunne de gi folk ekte kunstopplevelser, og et sted man kunne komme sammen med venner. Det skulle være gøy, lavterskel og frivillig å delta. I prosessen frem mot festivalen gjorde de en del research, og benyttet enhver anledning hvor de hadde publikum, til å finne ut mer om hva ungdom er sinte på.

I tillegg til Rage room inviterte de til flere kreative verksteder med sinne som tema. Dekonstruksjonskunstner og internettfenomen Jan Erichsen hadde performance og workshop, og deltagerne fikk lage egne plakater med risograf, under veiledning av den lokale kunstneren Jessica Williams. Det var også mulig å trekke seg tilbake i en malehule, for de som syns det ble for mye adrenalin.

Utstyrt med vernebriller, dresser, arbeidshansker og maling fikk festivaldeltakerne sette sitt preg på rommet. De knuste ting, skrek og tagget.

Spor for fremtiden

Parallelt med sinnekunstprosjektet har Blikkåpnerne laget skulpturen Wishing Well hvor publikum kan sette spor for fremtiden. Skulpturen er blitt til i samarbeid med Jakob Oredsson og er satt sammen av objekter fra Oredsson sitt verk It Remains (Past Palette), som ble stilt ut i Galleri F 15 i 2022. Ungdommene valgte hvert sitt objekt som de fikk prege individuelt, før skulpturen ble formet til et felles verk, og plassert i den gamle brønnen på Alby. Wishing Well representerer håp for fremtiden og publikum oppfordres til å fortsette å sette spor i den.

Åpenhet

Årets Blikkåpnergruppe har valgt åpenhet og det å dele, som sine kjerneverdier og på et av møtene snakket vi om hvordan de jobber med åpenhet i blikkåpnerprogrammet: 

Basicly så handler kunst om følelser og vi liker å samle folk, og sette oss i ring med en kopp te eller kakao, eller rundt et bål eller noe. Vi prøver å være åpne selv, så blir det ikke så skummelt for andre å si noe. Vi vil gi folk et sted hvor de kan være sammen og oppleve noe nytt. Her kan alle komme som de er og man trenger ikke å dele selv, om man ikke vil.

Momentumutstillingen Together as to gather, Rage room samt Wishing Well kan oppleves frem til 8. oktober.