Galleri F 15

Joanna Lombard  – The Exclusion 

20. jun - 13. okt

Den 8-kanals lydinstallasjonen The Exclusion (2015) av Joanna Lombard vises utendørs hos Galleri F 15 sommeren 2024. 

 I denne lydinstallasjonen, hvor et kor av latter skaper en uhyggelig følelse av ambivalens, dykker Joanna Lombard ned i de usagte forbindelsene som forener oss. Verket avdekker latterens komplekse rolle i sosiale interaksjoner, som spenner fra hjertelig og bekymringsløs til spottende og fiendtlig. Det er en dyp ambivalens i latterens gjenklang – den kan være et uttrykk på fellesskap, men også for utenforskap. Hvor kan grensen trekkes mellom uskyldig latter og undertrykkende hån, og hva betyr denne latteren?

Utgangspunktet for verket er en satirisk spøk om Joanna Lombards mor i boken Mera Fnitter – en rolig bok av kvinnor fra 1983, og konsekvensene rundt denne spøken. Da var Lombard 9 år og opplevde det som om hele verden lo av moren hennes i all evighet.

Deltakende skuespillere: Lena Carlsson, Anna Lyons, Patrik Bergner, Emma Brommé, Mathias Karlsson, Nanna Gauffin, Lars Bringås, Ewa Beverot og Joanna Lombard.
Komposisjon: Magnus Larsson 
Lyddesign og lydopptak: Jakob Munch, Munch Production

The Exclusion er en del av samlingen til Galleri F 15. Verket ble opprinnelig anskaffet fra MOMENTUM 8 i 2015. Siden 2019 har verket turnert til skoler i Østfold gjennom Den Kulturelle Skolesekken (DKS), som en del av utstillingen Alene.Sammen.

Joanna Lombard (f. 1972, Algerie) bor og arbeider i Stockholm. Lombard har stilt ut ved Konstakademien og Tensta Konsthall i Stockholm, Palais de Tokyo i Paris, Whitespace i Zurich og den 8. Seoul Internasjonale Mediekunstbiennale.