Galleri F 15

Julian Opie: JO.VR/GF15@Moss

21. okt 2023 - 6. mar 2024

Den internasjonalt anerkjente kunstneren Julian Opie viser nyproduserte verk i sin separatutstilling JO.VR/GF15@Moss i Galleri F 15, 21. oktober – 6. mars.

I utstillingen JO.VR/GF15@Moss får publikum muligheten til å oppleve arbeidet til den britiske kunstneren Julian Opie i gallerirommene og utendørs på Alby, i både virkelige og virtuelle rom. En flokk av LED-kråker hakker rundt i Albyskogen, galleriet er befolket av Opies fargerike fotgjengere, og en VR-installasjon lar besøkende tre inn i et alternativt gallerirom med animerte installasjoner.

Gjennom å alltid utforske forskjellige teknikker, både nyskapende og eldgamle, leker Opie med måter å se på ved å omtolke hverdagslivets vokabular; hans reduktive stil fremkaller både en visuell og romlig opplevelse av verden rundt oss.

Ved å hente inspirasjon fra klassiske portretter, egyptiske hieroglyfer og japanske tresnitt, så vel som offentlige skilt, informasjonstavler og trafikkskilt, kobler Opie det rene visuelle språket i det moderne livet sammen med det grunnleggende i kunsthistorien.

Julian Opie ble født i 1958 i London og studerte ved Goldsmiths College i London fra 1979-83, blant annet under Michael Craig-Martin. Han bor og jobber i London. Opies karakteristiske formspråk er umiddelbart gjenkjennbart, og viser kunstnerens interesse for ideen om representasjon og på hvilke måter bilder oppfattes og forstås på. Internasjonalt er Opie anerkjent som en av de mest innflytelsesrike samtidskunstnerne i verden.

Opies verker finnes i en rekke offentlige samlinger, blant annet Tate, British Museum, Victoria & Albert museum, Arts Council England og National Portrait Gallery i Storbritannia, samt Stedelijk Museum (Netherlands), M + Museum (Hong Kong), Calouste Gulbenkian Foundation (Portugal) og MoMA (USA) internasjonalt. Han har stilt ut på flere store gallerier og kunstinstitusjoner i hele verden, deriblant Hayward Gallery (London), Berardo Museum (Lisboa), Mito Tower (Japan), Fosun Foundation (Shanghai), National Gallery of Victoria (Australia) og Institute of Contemporary Art (Boston, USA), I tillegg til Delhi Triennial, NGV Triennial, Sydney Biennial og Documenta.

www.julianopie.com

Utstillingen er kuratert av Dag Aak Sveinar, avtroppende direktør for Galleri F 15.

___

Markante kunstnerskap vises i Galleri F 15
Julian Opies utstilling er en del av Galleri F 15s utstillingsprogram som løfter frem et internasjonalt anerkjent kunstnerskap av unik karakter og høy kvalitet. Programmet startet som et Edvard Munch-prosjekt i 2013, med tre utstillinger og bøker om hans kunstnerskap og tid i Moss (1913-16). Andre kunstnere som har blitt vist er: Anish Kapoor (2018), Charlotte Wankel (2019) og Katie Paterson (2022).

Foto: Julian Opie. Walking in Knokke 6. 2021