Galleri F 15

Miriam Bäckström

8. okt 2011 - 8. jan 2012

NEW POSSIBILITIES, SAME DISAPPOINTMENTS

Miriam Bäckström (født 1967, Sverige) entret den internasjonale kunstscenen med stor suksess mot slutten av 1990-tallet. Den gang som en konseptuell fotokunstner med en spesiell interesse for omgivelser som forteller sin historie i fravær av mennesker og beboere: Boliger til avdøde, filmsett, museumsutstillinger, møblerte leiligheter. De seneste årene har hun hovedsakelig arbeidet med filmproduksjoner og portretter, men også brukt boken og museumsutstillingen som eksperimentelle formater.

På Galleri F 15 viser Miriam Bäckström to helt nye arbeider. Filmen Who am I? og en gobeleng på 10×2,9 meter med tittel Motsatsen til mig er jag. I tillegg presenteres verk som ikke er vist i Norge tidligere; Rød vitrine og fotoserien Irèn Lindh.

Rød vitrine er en samling objekt som relaterer til ulike sensasjoner, følelser, drifter og begjær.

Irène Lindn er åtte tolkninger av samme situasjon, person og uttrykk. – Det är också en utvidgning av tid och rum. En förlängd sekund. En improvisasjon, sier Miriam Bäckström om serien.

I filmen Who am I? benyttes teateret som form og presentasjon; roller og karakterer som uttrykk og språk; lek og konkurranse som innhold og drama. Verket er en tekst, ett manus, en performance, en forestilling, en dokumentasjon og en film.

Sju skuespillere tar plass på en tilfeldig utformet scene i trappehuset på Kölnischer Kunstverein i Köln den 28. juni 2011. Skuespillernes opptreden følges av publikum og registreres av fire filmkamera. Morgenkåper i ulike farger og manus deles ut til skuespillerne. Manus er på engelsk og består av replikker tilhørende sju karakterer; Mammaen, Divaen, Vinneren, VoiceOver, Tilstedeværelsen, Løgneren og Tenkningen. Teksten presenteres som en konkurranse der skuespillerne tar plass på scenen uten å ha lest manus, uten å kunne sine replikker. Under forestillingens gang forventes de å oppdage og forstå hvilken karakter de har fått i oppdrag å framstille. Den som oppfatter sin karakter først vinner konkurransen.

Miriam Bäckström samarbeider stadig oftere med skuespillere. Nå med den svenske skuespilleren Börje Ahlstedt. Sammen forsøker de å formulere og uttrykke hvem den historiske karakteren Pierrot kan være i dag.

I utstillingens andre nyproduserte Motsatsen til jag er mig, er Ahlstedt ikledd Pierrots drakt. Han er gjort til en rolle, – eller kanskje Pierrot vil bli en annen, spør Miriam.

Miriam Bäckström har deltatt i et antall internasjonale utstillinger og biennaler. Hun har også samarbeidet med den tyskfødte kunstneren Carsten Höller. Sammen representerte de Sverige på Veneziabiennalen i 2005 med arbeidet Amplified Pavilion og boken All images of an Anonymous Person. I 2007 viste hun utstillingen Material for a Film på Preus Museum i Horten.

Kurator: Maria C. Havstam

Miriam Bäckström tekst: Detta är inte en text (last ned som pdf). Her møter vi blant annet igjen karakteren Pierrot som er sterkt til stede i utstillingen på Galleri F 15. Teksten er skrevet til antologien Den andra vägen. Her presenteres nitten tekster av fremstående kunstnere og kuratorer. Bonniers forlag 2011. Redaktører: Jan Åman & Ernst Billgren.

DETTA+ÄR+INTE+EN+TEXT

Samtale+med+Miriam+Bäckström

1 Miriam Bäckström NEW POSSIBILITIES, SAME DISAPPOINTMENTS

Foto: Miriam Bäckström

2 Miriam Bäckström

Foto: Miriam Bäckström