Momentum 10

MOMENTUM 10: The Emotional Exhibition

8. jun - 9. okt 2019

Siden starten i 1998 har MOMENTUM jobbet for å formidle kunst og kunstneriske visjoner i en nordisk kontekst. Biennalen har siden den gang etablert seg som en av de mest spennende plattformene for moderne kunst i Norden, og har tatt viktige kuratoriske grep for å definere det kontemporære i de nordiske landene. Nå, etter 20 år, feirer en av de eldste nordiske biennalene sin tiende utgave med et program bestående av 29 internasjonale kunstnere. Samtidig som biennalen gjenoppdager viktige verk fra sin fortid, fremhever MOMENTUM10 også nye, relevante perspektiver. Med tidligere samarbeidspartnere som Daniel Birnbaum og Olafur Eliasson på kurator- og kunstnerlistene, viderefører biennalen også samtalen om det nordiske i nåtiden.

68

KUNSTNERLISTE

André Alves (PT), Anne de Vries (NL), Annika Larsson (SE), Christodoulos Panayiotou (CY), Eija-Liisa Ahtila (FI), Eirik Senje (NO), Erik Öberg (SE), Fanny Ollas (SE), Francesc Ruiz (ES), Gabriel Lester (NL), Hannaleena Heiska (FI), Ilkka Halso (FI), Ina Hagen (NO), Johanna Billing (SE), Julieta Aranda (MX), Keren Cytter (IL), Knut Åsdam (NO), Olafur Eliasson (DK), Pauline Curnier Jardin (FR), Pauline Fondevila (FR), Pepo Salazar (ES), Ragnar Kjartansson (IS), Regina de Miguel (ES), Rosalind Nashashibi (UK), Salla Tykkä (FI), Saskia Holmkvist (SE), Sissel Tolaas (NO), Stine Marie Jacobsen (DK), Åsa Cederqvist (SE)

 

TIL UTSTILLINGSGUIDE

MOMENTUM10. THE EMOTIONAL EXHIBITION
En biennale som går tilbake til følelsene, en utgave av MOMENTUM som viser behovet for å stoppe opp og kjenne etter, for å omdefinere det kritiske potensialet i følelsenes muligheter. Som beveger seg forbi språket, forbi forståelsen, som skal få oss til å forstå at det er med følelsene – og det kroppslige som er knyttet til følelsene – at vi kan ta kompleksiteten innover oss. Å føle er ikke lett; det er ikke lett å pleie vår tilknytning til verden på et emosjonelt nivå. Det er ikke lett å akseptere at mennesket kjennetegnes av både kjærlighet, frykt, begjær, panikk, glede og sorg. I en teknologisk verden som er basert på logiske konstruksjoner, kan en tilbakevending til følelsene vise oss veien ut av den språklige tilnærmingen. Det gir form til et forsøk på å være ærlig og å akseptere oss selv slik vi er, med alle de motsetningene som kjennetegner oss.

De ni tidligere utgavene av MOMENTUM inneholder viktige eksempler på kompleksitet, forventninger, begjær og motsetninger. Ting å huske på, øyeblikk man kan oppdage på nytt. Kunstverk av 29 internasjonale kunstnere, hvorav noen har deltatt tidligere, vekker også begjæret om å se tilbake til tidligere biennaler. Besøke dem igjen med et emosjonelt synspunkt. Denne utstillingen foregår nå, men ser tilbake på ni tidligere utgaver, erindrer og gjenskaper øyeblikk som kan definere nåtiden. Konseptet og ideene bak The Emotional Exhibition lar oss arbeide med formater, definisjoner, identiteter og følelser. Dette springer ut fra behovet om å omformulere hvordan man skal handle og hva man skal gjøre. Hvordan man kan dele noe med andre og hvordan man kan bygge noe ved hjelp av et slags ikke-vokabular, et ikke-vokabular som er felles for alle, og som finnes i følelsenes kompleksitet. La oss kaste oss ut i en situasjon med følelsene våre, la oss plassere kroppene våre i soner uten klare grenser. La oss handle, la oss leve, la oss føle.

3 Manen&Klontz Foto IngeborgØienThorsland

KURATOR
Marti Manen

Marti Manen (Barcelona, ​​1976) er kurator og forfatter bosatt i Stockholm hvor han er direktør for Index – The Swedish Contemporary Art Foundation. Han har kuratert utstillinger på Museo de Historia Natural (Mexico City), Aara (Bangkok), Sala Rekalde (Bilbao), Konsthall C (Stockholm), Ca2M (Madrid), Miró Foundation (Barcelona) og var kurator for den spanske paviljongen på Veneziabiennalen i 2015. På slutten av 90-tallet kuraterte han et femårsprogram med utstillinger i sitt studentrom. Han har nylig jobbet som kurator ved Public Art Agency og Konstfack (Stockholm). Marti Manen har utgitt bøker som Salir de la exposición (To leave the exhibition) utgitt av Consonni, Contarlo todo sin saber cómo, (Telling everything not knowing how) utgitt av Ca2M og When Lines Are Time publisert av Miró Foundation.

ASSISTENTKURATOR
Anne Klontz

Anne Klontz (USA/Sverige, 1978) har 20 års kombinert erfaring i kommunikasjon og kulturell produksjon. Siden 2016 har hun vært utstillingsleder på Konstfack University of Arts, Crafts and Design i Stockholm, Sverige, hvor hun leder den årlige avgangsutstillingen.  Tidligere utstillinger hun har vært kurator for:  “Forms of Seduction” (Stockholm, 2008); “The Quantum Police” (Brussels, London, Stockholm, 2010-2011); og “UnTied Notions” (Stockholm, 2012). Anne har en dobbel mastergrad i International Curating Management (Stockholm University) og Culture and Media Production (Linköping University).

Video laget av Moss Kommune

ÅPNINGSTIDER
Hovedarenene Momentum kunsthall og Galleri F 15 er åpne tirsdag – søndag fra 11.00 – 17.00.

 

SPONSORER OG SAMARBEIDSPARTNERE

Uten Navn 12

Uten Navn 1

Uten Navn 13