Momentum 1

MOMENTUM: Pakkhus

23. mai - 21. jun 1998

Kuratorer:
Lars Bang Larsen
Daniel Birnbaum
Atle Gerhardsen

Kunstnere:
Eija-Liisa Ahtila, Tobias Bernstrup, Sara Björnsdottir, AK Dolven, Olafur Eliasson, Elmgreen & Dragset, Peter Geschwind, Grönlund/Nisunen, Jens Haaning, Lova Hamilton, Annika von Hausswolff, CM von Hausswolff, Olav Christopher, Jenssen Rasmus, Knud Peter Land, Ann Lislegaard, Aleksandra Mir, Tone Myskja N55, Fanni Niemi-Junkola, Lars Nilsson, Tommy Olsson, Sven Påhlsson, Tal R, Kristine Roepstorff, Christian Schmidt-Rasmussen, Stig Sjölund, Annika Ström, Vibeke Tandberg, The Icelandic Love Corporation, Palle Torsson, Sophie Tottie, Marianna Uutinen, Magnus Wallin, Knut Åsdam.

 

Område Banner 3

Område Konsert2

MOMENTUM – nordisk festival for samtidskunst

Ideen om Momentum ble unnfanget av en håndfull bypatrioter høsten 1994. Etter årelang innsats fra de danske familiene Brandstruo og senere direktører ved Galleri F 15 var lokalbefolkningen i småbyen Moss fått kjennskap til hvilke mangfold og kvalitet kunstnere fra Norden besitter. Deres innsats har påvirket hele regionenes kunstbevissthet og det er følgelig ingen tilfeldighet at Momentum er blitt båret frem av lokal entusiasme og dugnadsånd. Moss har blitt kunstbyen i Østfold og sikter nå mot å bli en biennale for de unge kunstscener i Norden.

– Egil Jegleim, daglig leder av Momentum

 

Pakkhus

Nordisk kunst er I øyeblikket i internasjonalt fokus. Den nordiske kunsten integreres og sirkuleres i hele verden, og noen er gått så langt som å kalle denne oppvåkningen i nord for «The Nordic Miracle». En slik eksponering er en fin mulighet til å skjerpe oppmerksomheten og diskursen omkring kunsten. Ikke ved å betrakte kunsten som som et regionalt fenomen, men snarere ved å diskutere den ut fra mer prinsipielle vurderinger. Tiden er inne for å skape en mulighet for at de neste kunstnergenerasjonene kan profittere på de erfaringene som gjøres nå; og for at kunstinstitusjone kan kvalifisere seg som følge av den store aktiviteten blant samtidskunstnere.

«The Nordic Miracle» innebærer derfor mer enn Norden. Situasjonen hadde neppe vært så mirakuløs om, hvis den ikke hadde vært skapt av kunstnerne selv, som har hatt viljen til å virke i en større radius enn deres respektive hovedsteder skulle tilsi, og samtidig har hatt visjoner om å bringe sin kunst i dialog med og på høyde med det internasjonale kunstkretsløp. I tillegg har det stor betydning at 90-tallets kunstarbeidere – institusjoner, kunstnere, kuratorer, kritikere og gallerister – har inngått i en faglig intimitet med hverandre.

– Lars Bang Larsen, Daniel Birnbaum Atle Gerhardsen, kuratorer

 

«I just really remember that we wanted Pakkhus as the name and we must have known that it was going to continue»

– Atle Gerhardsen, in MOMENTUM10 – The Reader

 

 

M98550

M98467

M98562

M98254

M98165

ARTig ’98

Fra ARTig - kunstpedagogisk opplæringsprosjekt for barn og unge

ARTig ’98 Er Et Kunstpedagogisk Opplæringsprosjekt For Barn Og Unge

Fra ARTig - kunstpedagogisk opplæringsprosjekt for barn og unge

Galerif15 Neg099

Olafur Eliasson - Green River

Daniel Birnbaum

Kurator Daniel Birnbaum