Den islandske kunstneren Ragnar Kjartansson har med sin deltakelse i 2004 og 2006 vært en del av Momentums tidligere historie.

I 2006 presenterte Momentum et performativt og stedbundet verk av Ragnar Kjartansson som blant annet inneholdt frasen “Scandinavian Pain”, som ble presentert i form av et stort neonskilt og plassert på toppen av en låve utenfor Galleri F15.  Selv om låven har skiftet eier, er ordene blitt igjen både som et minne, og som et bilde på samtidens inntrykk av nordisk identitet.

Interessant nok ble verket kjøpt av Moderna Museet i Stockholm, men på grunn av verkets skjørhet ble det avgjort at det ikke kunne vises utenfor et utstillingsområde. For Momentum10 minnes vi denne frasen gjennom et trykt bilde, slik at verket gjenoppstår som et spor av det det en gang var.

Keren Cytter Kjartansson

Foto: Vegard KIeven © Punkt Ø | Foto over: Terje Holm © Kunstneren, Luhring Augustine, New York and i8 Gallery, Reykjavik

BIOGRAFI
Ragnar Kjartansson trekker på hele kunstens arkiv i sin performative praksis. Filmhistorie, musikk, teater, visuell kultur og litteratur finner sin vei inn i hans videoinstallasjoner, stedsspesifikke performancer, tegninger og malerier. Å spille og iscenesette blir nøkkelverktøy i kunstnerens forsøk på å formidle oppriktige følelser og tilby en genuin opplevelse hos publikum.

Kjartanssons arbeider er utstilt bredt. Nylige separatutstillinger inkluderer the Barbican Art Gallery in London, the Hirshhorn Museum and Sculpture Garden in Washington DC, the Palais de Tokyo in Paris and the New Museum in New York. Kjartansson ble født i 1976 i Reykjavík og han har studert ved Kunstakademiet på Island og Kunstakademiet i Stockholm.