Tekstilsalong med Metteson

Vakre poplåter ble vevd sammen med kunstopplevelser når Blikkåpner alumni inviterte til Tekstilsalong med konsert og panelsamtale i Galleri F 15 6. april. Sverre Breiviks myke stemme ble akkompagnert av gitarist Vetle Junker, med billedveven Space Debris (2018) av Kristin Tinsa Sæterdal som bakteppe. Breivik var også deltaker i panelsamtalen sammen med drag artist Jenny Sandmo Ellefsen fra House of Friele og kunsthistoriestudent Ludvig Rakeng Mpagi (Alumn).

Ny ung satsning

Blikkåpner alumni, er en voksende ung vennegjeng av Galleri F 15, som har erfaring med kunstformidling og kommunikasjon av samtidskunst, gjennom sin tidligere innsats i Blikkåpnerprogrammet. Galleri F 15 har fra høsten 2024 fått økte midler fra Sparebankstiftelsen DNB, for å satse videre på program for unge voksne mellom 18-27. Tekstilsalongen var det første arrangementet laget av alumner for denne målgruppen.

 

14 Eksp (1)

Foto: Linnea Anneli S. H. Tostrup

Tekstil, mote og frihet

Marte Helene Fosse (20) og Victoria Idland Erichsen (19) fikk frie tøyler da de fikk oppdraget å lage et alumniarrangement, under veiledning av koordinator på kunstfaglig avdeling. Oppdraget var å komme med ide og lage innhold som kunne engasjere unge voksne i Tendenser-utstillingen, I de rette hender. De skulle utarbeide konsept, og gjennomføre arrangementet i henhold til et gitt budsjett.

Jentene fikk ideen om å lage et kveldsarrangement i utstillingen med tema tekstil, mote og frihet, og de ønsket seg den populære artisten Metteson øverst på plakaten. Lørdag 6. april inviterte de til Tekstilsalong med konsert, broderi-mingling og panelsamtale i utstillingen.

Rundt 40 inviterte gjester kom sammen og fikk en sosial  og annerledes opplevelse i galleriet, som startet med en nedstrippet og intim performance med Metteson. Det ble en inkluderende og fin kveld, hvor gjestene fikk oppleve tekstilkunst pakket inn i en eksklusiv musikkopplevelse.

Linnea Anneli S. H. Tostrup (alumn) fikk ansvar for å dokumentere opplevelsene sammen med blikkåpnerne Edward Coates og Gaia Livingstone Fore:

 

 

15 Eksp

Foto Linnea Anneli S. H. Tostrup

Når føler du deg fri?

Etter konserten inviterte de unge arrangørene publikum med på en sosial og kreativ samling rundt kafébordene, med gratis drikke, snacks og mingling. Publikum fikk utdelt en totebag med oppskrift på tradisjonelt monogram og så kunne de sette preg på bagen med nål og tråd, om de ville.

I totebagen lå det også en lapp, hvor publikum ble oppfordret til å svare på spørsmålet; når føler du deg fri? Svarene ble samlet inn og lest opp på slutten av arrangementet.

 

434919623 400077749516289 6364015429024434141 N

Panelsamtale om frihet, klær og kostymer

I panelet satt dragartist Jenny Sandmo Ellefsen, popdiva og Mossing Sverre Breivik og tidligere Blikkåpner Ludvig Rakeng Mpagi. Sistnevnte er kunsthistoriestudent fra Moss og i startfasen av sin kreative karriere.

Marte og Victoria hadde forberedt gode spørsmål og ledet samtalen på en personlig måte, slik at det ble skapt et fritt og åpent rom hvor deltakerne bød på seg selv og utfylte hverandre. Praten fløt lett, og det virket som at deltakerne koste seg i hverandres selskap.

Jeg har lært meg å ikke bry meg om ting som jeg selv ikke kan kontrollere, som hva andre folk tenker eller mener, eller om noen sier noe negativt om hvordan jeg ser ut, så er det deres sak. Etter at jeg lærte dette, skjønte jeg at jeg bare kan slappe av og være meg selv.  – Ludvig
DSCF2855 2

Studenten Ludvig Rakeng Mpagi fortalte om moren sin som sin viktigste drivkraft og inspirasjon. Det var sammen med henne at interessen for mote og kunst ble vekket. Han forteller også om hvordan jobben som Blikkåpner på Galleri F 15 har vært er springbrett for karrieren, etter at han fikk mulighet til å stille ut fotoprosjektet Peter Pan, under Momentum 11. Da fikk han realisert en ide om å portrettere både kjente og ukjente unge menn fra Oslo og Moss, som han syns var inspirerende fordi de hadde valgt å leve ut ideene sine uten å bry seg om hva andre mener, utenfor boksen slik som Peter Pan. Her kan du lese om Peter Pan i sylinderpaviljongen.
Hvis du googler Metteson så kommer det opp bilder av meg med en overdimensjonert, stjerneformet hatt. Denne lagde jeg til en konsert der jeg skulle varme opp for Aurora. Da tenkte jeg at publikum, hadde kommet for å se henne. Men med den hatten måtte de legge merke til min opptreden likevel. – Sverre
Metteson Waves Artwork Final, 1500×1500

Metteson / Sverre Breivik forteller om en trygg  oppvekst i Moss. Han mimrer om ulike stiler han hadde som tenåring, og verdien av at han som ung gutt fant interessen for å stå på scenen med Teaterkråkene og Applaus. Det var da han fant gleden i å leke med kostymer og ulike sceneuttrykk, men det var først da han begynte på Teaterhøgskolen at han for alvor skjønte at han skulle bli artist, og kunne uttrykke seg gjennom musikk og performance og kostymer. Han forteller også om en periode hvor han hang mye på Kråkereiret antrukket ullgenser og bukseseler. Det var i den tiden at han farget håret mørkebrunt, fordi han ikke turte å farge det helt svart. På spørsmål om han tenker at han kan være et forbilde for andre, svarer han at han ikke er opptatt av å være et forbilde på noen måte, men han ønsker at folk skal like det han lager og at musikken kan bety noe for dem.

Når det er en drag queen til stede, slipper du å føle at du er den særesten i rommet. – Jenny

433061871 1160718434927897 5881954670186370255 N

Jenny forteller at hun fra tidlig alder var en ekte dramaqueen. Hun vokste opp på et lite sted på vestlandet og hun følte seg litt annerledes. Hun elsket å kle seg ut som barn og refererer til et barnebilde der hun allerede som femåring, ser ut som en dragqueen med overdreven sminke, parykk og fjærboa. Det var ikke overraskende at hun som voksen fant seg til rette på dragscenen. Her får hun utløp for sine kreative ideer gjennom å skape karakterer og sy sine egne kostymer.

C001649d D626 4a7c B72b 123d2583e616

Jenny ser at dragscenen kan være viktig for de som trenger et sted å utforske sin identitet, og at hun som dragartist kan være et forbilde og inspirere unge til å tørre å leve ut hele seg. Hun avslutter med å si at hun håper å kunne bidra til at Norge blir et enda mer åpent og inkluderende samfunn og at kvinnelige dragartister får slippe til i media slik at folk skal bli mer opplyst om hva drag er.