Galleri F 15

Katie Paterson

28.mai - 5.okt

Katie Paterson (født 1981, Skottland) er blant de ledende kunstnerne i sin generasjon. I samarbeid med forskere fra hele verden, skaper hun kunstverk der vår plass på jorden settes i sammenheng med geologisk tid og endring. Kunstverkene utvikles gjennom sofistikert teknologi og spesialkompetanse, for å skape en intim, poetisk og filosofisk relasjon mellom mennesker og miljø. Ved å kombinere romantisk følsomhet, forskningsbasert tilnærming, konseptuell strenghet og kjølig minimalisme, kollapser avstanden mellom betrakteren og de fjerneste tider og kosmos. Hun er kjent for kunstverk som blant annet involverer direktesending av lydene fra en smeltende isbre, kartlegging av alle de døde stjernene i universet og en spesialutviklet lyspære som simulerer opplevelsen av måneskinn. Mange kjenner henne gjennom samarbeidet med Deichman Bjørvika, og det unike kunstprosjektet Future Library (Fremtidsbiblioteket), som startet i 2014 og ferdigstilles etter hundre år.

Utstillingen presenterer et bredt utvalg av Katie Patersons tidligere verk, filmen Future Library, samt tre nye arbeider som er produsert i anledning utstillingen på Galleri F 15.

Katie Paterson har stilt ut  på Tate Modern, Hayward Gallery, Museum of Contemporary Art Sidney, Guggenheim Museum New York og The Scottish National Gallery of Modern Art.  Utstillingen på Galleri F 15 er hennes første i Norge.

Foto: Katie Paterson, 100 Billion Suns, 2011 Installation view Venice, 2011 Photo © MJC Courtesy of the artist