Under 2009-utgaven av Momentum presenterte den finske kunstneren Hannaleena Heiska syv av sine malerier fra serien Not of this World, og vi får nå muligheten til å oppleve hennes verker på nytt ved Momentum10.

Hannaleena Heiska har valgt sangtitler for seriene og hvert av maleriene. Musikk har en spesiell betydning for Heiska, som sier at hennes billedbruk er inspirert av minner fra black metal-scenen i hennes ungdomstid. Dyrene på maleriene er innhyllet i en terrestrisk atmosfære, og de er intuitivt valgt av Heiska av ulike årsaker. De er utstyrt med masker og tatoveringer som gjør at deres menneskeaktige trekk får en overnaturlig og majestetisk aura. Hannaleena Heiska forteller oss en historie fra nåtiden, som utgår fra hennes egen private mytologi.

Hannaleena Heiska Keren Cytter

BIOGRAFI
Hannaleena Heiska fra Oulu, Finland (1973) er utdannet kunstmaler fra det finske kunstakademiet i 2006. Hun var en av kunstnerne som ble nominert til the Ars Fennica i 2011 som er Finlands største kunstpris. Heiska har stilt ut internasjonalt en rekke ganger. Deriblant på den 4. Ural Industrial-biennalen, Yekaterinburg, Russland i 2017 og the CAC – Contemporary Art Centre, Vilnius, Litauen 2010.

Heiskas arbeider er representert i mange viktige offentlige samlinger, som hos Göteborgs konstmuseum, Museet for samtidskunst Kiasma, Helsinki og EMMA – Espoo Museum of Modern Art. Hennes videokunst er vist på flere film- og mediekunstfestivaler i Europa, og filmen Today We Live vant førstepris i Helsinki kortfilmfestival I 2013.

Kunstnerens nettside

Hannaleena Heiska Eirik Senje

Alle foto: Vegard KIeven © Punkt Ø