Under den første Momentum-biennalen i 1998 skapte den norske kunstneren Knut Åsdam den ambisiøse kinoen ved navn Psychasthenia 5, som rommer flere videoverk.

I anledning Momentum10 er kinoen blitt gjenoppbygd, og gjennom dens arkitektur fremmaner Åsdam en nevrotisk fornemmelse idet de besøkende inviteres til å følge en nøktern vei som fører inn i en mørk verden av hemmelige rom som skjuler seg på innsiden. Rommene er ment å være intime steder hvor man kan se filmene, og idet man setter foten over terskelen, føles det som å være invitert inn til en forbudt handling. Det oppstår en interessekonflikt, og begjæret etter å se hva som skjuler seg i hvert rom, utfordres av vår engstelse overfor det fremmede. Kinoen viser videoverk av Åsdam.

Knut Åsdam Psychasthenia 5 3

BIOGRAFI
Knut Åsdam (1968) er en norsk filmskaper, installasjonskunstner, skulptør og fotograf. Åsdam studerte på the Whitney Museum Independent Study Program (NYC 94-95), Jan van Eyck Akademie (Maastricht, 92-94), Goldsmiths College, University of London (London, 89-92), Wimbeldon School of Art (London, 88-89) og Universitetet i Oslo og Maui Community College, Maui, Hawaii.

Åsdams arbeid kommer til uttrykk i ulike former, og er fortsatt en bekymring for det moderne samfunn og dets psykologiske og materielle effekter samt hverdagens belastning. For eksempel hvordan enkeltpersoner konstruerer og forhandler sin identitet i reaksjon på dagens samfunnsregler og organisasjoner.

I sitt kunstnerskap undersøker Åsdam bruken og oppfatningen av offentlige byområder, inkludert deres strukturer av politisk makt og autoritet. Temaene i hans arbeid kan knyttes til fire viktige kategorier: Det talte og det levende, seksualitet og kamp. Disse bekymringene vedrører ofte temaer for dissidens og analyse av rom i forhold til begjær, bruk og historie. Åsdams tilnærming til det kinematiske feltet er skapt ved å føre ressursenes romlige og stedrettede diskurser fra samtidskunstkonteksten til film. Videre bruker han fortelling uten plot og et skifte mellom dokumentariske og fiktive narrative elementer i filmene.

Åsdams arbeider har blitt vist bredt i utstillingssammenheng: Tate Modern; Bergen Kunsthall; Tate Britain; Boijmans van Beuningen Museum, Rotterdam; Venice Biennial; Kunsthalle Bern; Istanbul Biennial; FRAC Bourgogne; MACRO, Rome; Museum of Contemporary Art, Oslo; Manifesta7; Moderna Museet, Stockholm; P.S.1 MOMA, NYC: og Musee d’Art Moderne de la Ville de Paris, blant flere. Feature artikler om Åsdams arbeide er publisert blant annet i Artforum, Grey Room, Le Monde Diplomatique, Untitled Magazine.

Kunstnerens nettside

Knut Åsdam Psychasthenia 5 2

Knut Åsdam Psychasthenia 5

Alle foto: Vegard KIeven © Punkt Ø