Eija Liisa Ahtila Today 2

Eija-Liisa Ahtila er en kunstner og filmskaper fra Finland, som eksperimenterer med fortellerkunst i sine kinobidrag og -filmer. I anledning Momentum10 presenterer Eija-Liisa Ahtila Today, som også ble vist i 1998 under den aller første Momentum-biennalen. Today består av tre episoder og forteller historien om forholdet mellom ulike generasjoner – nærmere bestemt mellom en bestefar, far og datter.

Eija-Liisa Ahtila definerer en fortelling i rom og tid. Skjermene er i berøring med hverandre, og som publikum er det vi selv som avgjør, eller nesten redigerer, en mulig konklusjon. Dette skaper en interaktiv filmopplevelse.

Eija Liisa Ahtila Today 1

Alle foto: Vegard KIeven © Punkt Ø

BIOGRAFI
Eija-Liisa Ahtila (1959) er en finsk kunstner og filmskaper. Hun har lenge vært ansett som en mester av den filmatiske installasjonsformen. Hennes arbeid er konseptuelt organisert rundt konstruksjon av bilder, språk, narrativ og rom, og hun undersøker ofte identitet og grenser mellom subjektet og den eksterne verdenen. Ved å benytte filmatisk språk, presenterer Ahtila storskalainstallasjoner på flere lerret. Disse visningsforholdene, med sine parallelt ladede utsiktspunkter bryter tradisjonen med filmens perspektiv og bygger opp en opplevelse av parallelle tider og rom.

Eija-Liisa Ahtila eksperimenterer med historiefortelling i sine filmatiske installasjoner og filmer. I tidligere arbeider har hun undersøkt foruroligende menneskelige drama som kjernen i personlige forhold – tenåringsseksualitet, familierelasjoner, mental forvitring og død.

Hennes senere arbeider undersøker dype og grunnleggende kunstneriske spørsmål hvor hun studerer prosessene for oppfatning og tildeling av mening, til tider i lys av større kulturelle og eksistensielle temaer som kolonialisme, tro og posthumanisme. Kunstneren oppfordrer oss til å undersøke hvordan det antroposceniske filmmediet gjør det mulig for oss å skape en fortelling om alt livet på planeten – så vel som vår egen fortelling og det vi deler med våre medmennesker, i dette kritiske øyeblikket. Utgangspunktet for mange av hennes nyere arbeider har for eksempel vært det øko-kinematiske spørsmålet: hvordan og med hvilke typer teknologi, drama og uttrykk kan vi bygge bildet av vår verden i dette nåværende øyeblikket av økologisk krise?

Eija-Liisa Ahtila har studert ved Universitetet i California, Los Angeles; det amerikanske filminstitutt, Los Angeles, London College of Printing og Universitetet i Helsinki.

Kunstnerens nettside