Kunstner, forsker og provokatør er noen av de ordene som beskriver Sissel Tolaas, som ble invitert for å skape en duft for Momentum 8 i 2015. Mens syns- og hørselssansen er uløselig forbundet med kunstopplevelsen, har Sissel Tolaas valgt å konsentrere seg om luktesansen. I fravær av et taktilt, synlig objekt som kan utløse det subjektive, kan duft skape reaksjoner som overraskelse eller avsky, men også minner og nostalgi. I 2015 ble veggene i Momentum kunsthall malt med Tolaas’ duft Molecule MOVX_015. Ved Momentum10 vil dette verket på nytt settes inn på samme sted. Duften er et verk som virkelig utfordrer og aktiverer publikums kunstbevissthet.

BIOGRAFI
Sissel Tolaas er opprinnelig fra Norge, men er i dag basert i Berlin. Siden 1990 har Tolaas arbeidet, forsket og eksperimentert intenst med temaet duft. Hun er en pioner, og helt unik i sin tilnærming til lukten.

Tolaas har utviklet et bredt spekter av revolusjonære prosjekter verden rundt gjennom duft basert på hennes egen kunnskap – organisk kjemi, lingvistikk og billedkunst. I 2004 etablerte hun the SMELL RE_searchLab i Berlin, med støtte fra IFF inc.

Med sin enestående kunnskap i lukt-gjenkjenning, analyse og reproduksjon har Tolaas opparbeidet seg erfaring fra mange ulike og mangfoldige kontekster. Hennes forskning og prosjekter har vunnet anerkjennelse fra mange nasjonale og internasjonale stipendier, utmerkelser og priser. Hun er har vist seg svært kapabel til å samarbeide med personer fra andre fagdisipliner over hele verden.

Tolaas har vist sine prosjekter hos mange ulike museer og institusjoner inkludert MOMA, NGV, DIA, CCA, TATE MODERN. Hun har arbeidet med universiteter som MIT, Nanyang Technical, Harvard and Oxford.

Siden 1996 har hun gjennomført 52 City SmellScapes, forskningsprosjekter av, for, og med store byer. Hun har bygget opp flere typer av luktarkiver som Smell & Language; Smell & Coding, Functiona Smell og hun arbeider for tiden med luktmolekylbevaring/bevaringsarkiv fra verdenshavene, luktgjenstander i Detroit og australias urfolkshistorie. Tolaas’ samlinger av luftmolekyler og luktstrukturer fra 1990 til 2018 inkluderer 10 000 eksemplarer. Siden 2014 har hun deltatt i ulike nysatsinger i sansefeltet og utdanning; sanser og teknologi.

 

Foto: Ingeborg Øien Thorsland © Punkt Ø