Den sjeldne muligheten til å være vitne til den blomstrende vannliljen Victoria blir skildret i filmen av den finske kunstneren Salla Tykkä, et verk som også var en del av Momentum i 2009. Blomstringsprosessen foregår over 48 timer fra knoppen åpner seg med hvite blomsterblader som kvinne, og etter billepollinering blir liljen rosa og lukker sine blader som mann. Planten fikk en gang navnet Victoria regia til ære for Dronning Victoria og representerer navnetradisjonen som er vanlig i europeisk kolonialisme, men etter hvert fikk den navnet Victoria amazonica, et navn som knytter den til dens rettmessige hjem. Kolonialisme er ett av Salla Tykkäs interesseområder, og gjennom sin intime dokumentering av liljen utforsker hun hvordan skjønnhet påvirker menneskets begjær etter makt og dominans.

“Fra sensommeren til slutten av året 2007 observerte jeg den enorme vannliljen om nettene i den botaniske hagen i Helsinki. Jeg ville se hvordan denne lyssensitive planten åpner sin harde knopp i mørket – men jeg fikk aldri se det skje.

Samtidig samlet jeg informasjon om denne planten som jeg kjente fra filmen Tarzan Finds a Son! (1939) som jeg så i min ungdom. Alt jeg fant ut skilte seg sterkt fra det jeg visste fra før.

I filmen brukte jeg en velkjent teknikk fra naturdokumentarer, å vise liljen gjennom stillbilder som settes sammen for å få tiden til å gå fortere. For å filme måtte sterke lys brukes for å sikre fotomaterialet. Knoppen forble lukket den natten, og om morgenen etter at lysene og kameraene var skrudd av sprang den ut i ensomhet.

I filmen ser man bare lukkingen av blomsten, spilt baklengs.” – Salla Tykkä

Salla Tykää

Foto: Stillbilde fra verket. Foto over: Vegard KIeven © Punkt Ø

BIOGRAFI
Salla Tykkä er en finsk billedkunstner som har arbeidet med film og video siden 1996. Hun gikk ut fra Kunstakademiet i Helsinki i 2003 og har deltatt på Veneziabiennalen i 2001.

Hennes seneste soloutstillinger inkluderer: BALTIC Centre for Contemporary Art, Newcastle, 2013; Drimart Garibadi, Istanbul, 2012; EX3, Florence, 2011; Hayward Gallery Project Space, London, 2010.

Hun har deltatt i flere museums -og kunstinstitusjonsutstillinger: The Metropolitan Arts Centre, Belfast 2013; Musée cantonal des Beaux-Arts, Lausanne, 2013; Istanbul Museum of Modern Art, Istanbul, 2012; Turner Contemporary, Margate, 2011; 17th Biennale of Sydney, Museum of Contemporary Art, 2010; Momentum, Moss, 2010. Tykkäs filmer er vist på internasjonale filmfestivaler. Hennes kortfilm «Giant» vant kortfilmprisen Canon Tiger Award på den 43. internasjonale Rotterdam filmfestival i 2014.

Kunstnerens nettside

CREDITS

skrevet og regisert av
SALLA TYKKÄ

cinematograf
SAMULI SAASTAMOINEN

lyddesign
JANNE JANKERI

klipper
SALLA TYKKÄ

produksjon
MARK LWOFF

kameraassistent
SARI AALTONEN

gaffer
MANU HAAPALA

grip
MIKKO LEVOSKA

produksjonsassistent
VESA VIRTANEN

online editing
TEEMU LUOMA / GENERATOR POST OY

colour timing
PASI MÄKELÄ / GENERATOR POST OY

post production producer
TOMI NIEMINEN / GENERATOR POST

accountant
SUOMA HUUSKO

musikk
Symphony No.5 Adagietto
Composed by Gustav Mahler
Performed by London Symphony Orchestra
Conducted by James DePreist
Naxos

takk til
BOTANIC GARDEN, FINNISH MUSEUM OF NATURAL HISTORY,
UNIVERSITY OF HELSINKI:
MARKO PESU
LEO JUNIKKA
KAUKO LAASONEN
OUTI PAKKANEN

ANTTI RUUSUVUORI
JUICE HUHTALA
CARRIE SCHNEIDER
SAANA TYKKÄ

finansiert med
AVEK / MILLA MOILANEN
IN ASSOCIATION WITH YLE TV1 / SARI VOLANEN

en spesiell takk til
ARTS COUNCIL OF FINLAND
GALERIE YVON LAMBERT / OLIVIER BELOT, YVON LAMBERT

produsent
MISHA JAARI